Vera molnár

Onnan indítjuk ezt a blogot, hogy a pozitív egész számokkal minden rendben van. Tehát a négy alapművelettel, a természetes számok tulajdonságaival nincs gond. A negatív számokat azért találták ki, hogy megoldható legyen például a 6-7 kivonás is. Kisebb számból nagyobbat nem tudunk elvenni a természetes számok halmazában, ezért kibővítjük ezt a számhalmazt a negatív egész számokkal. Ennek a bővebb számhalmaznak a neve: egész számok. Hogyan kell a műveleteket elvégezni az egész számokkal? Összeadás (-1) + 1 = 0 Ha egy nem nulla szám előtt nincs előjel, az pozitív számot jelent. Itt például az 1 az (+1)-et jelent. A negatív számokat úgy is elképzelhetjük, mint adósság. Az előbbi összeadást úgy is megfogalmazhatjuk, hogy 1Ft vagyon meg 1Ft adósság együtt 0Ft. 5 + (-4) + (-7) = -6 5Ft vagyon meg 4Ft adósság meg 7Ft adósság együtt 6Ft adósság. Kivonás A kivonás megtanulásához először minden számot (+1)-ek és (-1)-ek segítségével írunk fel: 5 = 1+1+1+1+1 -3 = (-1) + (-1) + (-1) 0 = 1+1+(-1)+(-1) stb.

Minusz és plusz számok szorzása

Figyelt kérdés mínusz - mínusz=? mínusz - plusz=? plusz-mínusz=? mínusz×mínusz=? mínusz×plusz=? mínusz÷mínusz=? plusz÷mínusz=? mínusz÷plusz=? (ha nem egyértelmű: mínusz=negatív szám, plusz=pozitív szám, és a kérdőjelet kéne megválaszolni azzal, hogy a végeredmény negatív, vagy pozitív-e. lásd: mínusz+mínusz=plusz) KÖSZÖNÖM ELŐRE IS! 1/8 anonim válasza: Ha azonos, akkor +, ha különbözik, akkor -. Ezen elv alapján: + - - + - + - - 2011. okt. 9. 11:05 Hasznos számodra ez a válasz? 2/8 anonim válasza: mégse... mínuszból mínusz az mínusz mínuszból plusz az mínusz pluszból mínusz az plusz mínusz × mínusz az plusz mínusz × plusz az mínusz mínusz osztva mínusz az plusz plusz osztva mínusz az mínusz mínusz osztva plusz az mínusz 2011. 11:08 Hasznos számodra ez a válasz? 3/8 anonim válasza: 100% Egyszerűbb mint gondolnád:) Zárójelbe írom a számokat, hátha jobban megérted:) pl. (-1)-(-2)= (ha a zárójel előtt mínusz van, akkor a zárójelben lévő számok előjele megváltozik) -1+2=1 -1-(+2) = -1-2 = -3 (itt is mínusz volt a zárójel előtt, ezért a + mínuszra változik) A szorzásnál és osztásnál pedig érvényes, hogy: ha mindkét szám azonos előjelű, akkor + Ha számok ellentétes előjelűek, akkor mínusz pl.

Matematika - 6. osztály | Sulinet Tudásbázis

Az osztás előjel-szabályainak megismeréséhez felhasználjuk a szorzásról tanultakat: az osztást szorzással ellenőrizük. a) Két pozitív szám osztása rendben van: 5:1=5; pozitív lesz a hányados. b) Pozitív szám osztása negatív számmal: 5:(-1) =? Ellenőrzése:? *(-1) = 5 A szorzásról tanulta alapján: a két tényező azonos előjelű, hiszen a szorzat pozitív lett. Ezért a? negatív előjelű. Miután az előjelet eldöntöttük, már csak a "csupasz" számot kell megállapítanunk, így:? *1=5.? =5. Összerakva az eddig megállapítottakat:? =-5 c) Negatív szám osztása pozitív számmal: (-5):1=? Ellenőrzése:? *1 = (-5) A szorzásnál tanultak alapján: a két tényező különböző előjelű lesz, hiszen a szorzat negatív lett. Az előjel megállapítása után a "csupasz" számot állapítjuk meg: ez 5 lesz. Összerakva a két megállapítást:? =(-5) d) Negatív szám osztása negatív számmal: (-5):(-1) =? Ellenőrzése:? *(-1) = (-5) A szorzásnál tanultak alapján a? pozitív előjelű (mert két különböző előjelű szám szorzata lesz negatív).

Negatív, és pozitív számokkal való műveletek? (lejjebb)

: (-1)*(-6) = 6 (-1)*(6) = -6 Remélem tudtam segíteni:) 2011. 11:12 Hasznos számodra ez a válasz? 4/8 anonim válasza: 100% negatív - negatív= lehet negatív, nulla vagy pozitív negatív - pozitív= negatív pozitív-negatív=pozitív negatív×negatív=pozitív negatív×pozitív=negatív negatív÷negatív=pozitív pozitív÷negatív=negatív negatív÷pozitív=negatív 2011. 11:13 Hasznos számodra ez a válasz? 5/8 A kérdező kommentje: Nagyon szépen köszönöm, ötös lett a TZ-m. Ez ugyan hatodikos anyag, de mi most ismétlőt írtunk így gimnázium hetedik osztályában. Köszönöm, tényleg! :) 6/8 anonim válasza: Az előző válaszokban van hiba. Mínusz bólintott mínusz az lehet plusz is, meg mínusz is. Sőt, akár nulla is lehet. Pl. : (-2)-(-1)=-1 mert a mínusz jel előtti műveletjel megfordul, azaz az elentettjére változik. De viszont ha (-1)-(-1) et vonunk ki, az 0. Mert (-1)+1=0 És lehet 2017. szept. 10. 23:20 Hasznos számodra ez a válasz? 7/8 anonim válasza: Én az előző válaszoló vagyok. (6/6) ott tartottam, hogy mikor lehet mínuszból mínusz plusz, csak véletlen elküldtem.

Isbn számok

Minusz számok szorzása

Válaszolunk - 212 - pozitív és negatív szám szorzása, két különböző előjelű szám, többtényezős szorzat Kérdés Hogyha egy pozitív számot szorzok egy negatív számmal, milyen lesz az eredmény? pl. : 123x-89= Válasz Ha egy pozitív és egy negatív számot szorzunk, akkor a következő szabály érvényes: Két különböző előjelű szám szorzata negatív szám. (Gondolj csak bele: ott a minusz89, a 0-tól balra a számegyenesen, és ha ezt 123-szor felmérjük, akkor csak tovább távolodunk a 0-tól, de ugyanúgy balra) Így: 123 × (-89) = - 984 Több pozitív és negatív szám szorzása esetén már más a szabály: Ha egy többtényezős szorzatban a negatív tagok száma páratlan, akkor az eredmény negatív. pl. : 5 × (-2) × 4 = - 40 Ha egy többtényezős szorzatban a negatív tagok száma páros, akkor az eredmény pozitív. (-5) × (-2) × 4 = 40

Az utóbbi hetekben már sokat foglalkoztunk az előjeles számok (egész számok) összeadásával és kivonásával. A mai alkalommal egy olyan szabályról lesz szó, melyet elsősorban a szorzás és osztás műveleteknél használunk. Ám ez az ismeret felhasználható az összeadás és kivonás elvégzésénél is, amit - az összeadás és kivonás esetében - "röviden írás" módszerének nevezhetünk. A bejegyzés teljes tartalma elérhető a következő linken: ============================== További linkek: – Matematika Segítő - Főoldal – Matematika Segítő - Algebra Programcsomag – Matematika Segítő - Online képzések – Matematika Segítő - Blog ==============================

 1. El camino könyv restaurant
 2. Matek otthon: Egész számok összeadása, kivonása
 3. Tökmagolaj bőrre kenve
 4. Minus szamok szorzasa 5
 5. A haza mindenek előtt youtube
 6. Micimackó az ajándékok ideje
 7. Részmunkaidős takaritás budapesten
 1. Hurutos köhögés meddig tartelettes
 2. Lapocka fájdalom
 3. Heti napló sváby szavazás
 4. Biotech active woman mellékhatásai photo
 5. 22a busz menetrend magazines