Vera molnár

Emlékeztetett, voltak olyan idők, amikor a hallgatóknak fizikailag is meg kellett védeniük az épületet, mivel az állami egyetem hallgatói el akarták foglalni. "Biztosítani szeretném az elsőéveseket: ma könnyebb, de könnyebb feladni is – kérlek titeket, ne adjátok fel" – zárta szavait az alelnök. A műveltség a helytállás egyik eszköze – fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Beszélt arról is, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem célja, feladata nem más, mint megtartani a keresztény értékrendet, és szem előtt tartani az egyetemes emberi és magyar érdekeket. Arra biztatta a hallgatókat, hogy ismerkedjenek meg Várad múltjával, majd azt kívánta, legyen az itt megszerzett tudás olyan lehetőség és eszköz a számukra, mely segít, hogy a szülőföldön tudjanak boldogulni. Jókay Károly, a magyar–amerikai Fulbright Bizottság igazgatója a szervezet által nyújtott lehetőségekről szólt, majd Szomor Abigél egyetemi lelkész felolvasta Erdélyi Rudolfnak, a Bethlen Gábor Alap vezérigazgatójának a tanévkezdés alkalmából írt üdvözletét.

Partiumi Keresztény Egyetem

A PKE küldetése a keresztény és nemzeti eszméhez kötődik, e lokális és globális világban nem keseregve, hanem hittel munkálkodva végzi feladatát. A rektor elmondta, a most kezdődő tanévre 329 elsőéves hallgató iratkozott be, ez 20 százalékos növekedést jelent az előző tanévhez képest. Arról is szólt: ingyenes román érettségi felkészítőt tartanak, s új szakok (többek között vidékfejlesztés, agrármérnök, humán erőforrás) indítását tervezik. A megerősödés évei ezek a Partiumi Keresztény Egyetem életében, az intézmény képes talpra állni, fejlődni, és minden objektív kihívással szembe tud nézni. Jézus Krisztus azt mondta: "Én tudom, hogy honnan jöttem és hová megyek. " Legyetek bátrak, és hamarosan meg fogjátok tudni, honnan jöttök és mi a célotok – biztatta a hallgatókat Pálfi József. A PKE kórusának műsora, az elsőévesek ünnepélyes fogadalomtétele és a Continuo zenekar reneszánsz művekből álló előadása után Tolnay István, a Pro Universitatae Partium Alapítvány alelnöke szólalt fel, aki Tőkés László elnök nevében is köszöntötte a tanévnyitón megjelenteket, majd felidézte az intézmény múltját, a kezdeteket, amikor még az épület pincéjében működött a Sulyok István Református Főiskola.

Nagyváradi egyetem szakok

  1. Nagyváradi Egyetem – Wikipédia
  2. Partiumi Keresztény Egyetem
  3. Vitathatatlan 4. – Piszkos játszma – Wikipédia
  4. Csernobil sorozat 5 rész
  5. Orvosi egyetem, Nagyvárad.

Nagyváradi Egyetem – Wikipédia

2017. június 1. 2017. május 29-én egyetemi és kari vezetők tettek látogatást a Nagyváradi Egyetemen. E látogatás előzményeként – a már korábban is meglévő kapcsolatok erősítésére törekedve – 2017. április 5-én a Nagyváradi Egyetem vezetői jártak Miskolcon, majd május elején már a Nagyváradi Egyetem jogi karának delegációja folytatott tárgyalásokat egyetemünkön. A mostani látogatás a kari kapcsolatok további erősítését szolgálta. A Nagyváradi Egyetem 15 karú, Művészeti, Építő- és Építészeti, Jogi, Geográfiai Turizmus és Sport, Villamosmérnöki és Informatikai, Energetikai és Ipari Mérnöki, Menedzsment és Technológiai Mérnöki, Történelmi Nemzetközi Kapcsolati Politikatudományi és Kommunikációs, Irodalomtudományi, Orvosi és Gyógyszerészeti, Környezetvédelmi, Természettudományi, Gazdaságtudományi, Szociális és Humanisztikai, valamint Ortodox Teológiai Karral is rendelkező felsőoktatási intézmény. A hallgatók és az oktatók száma kb. 50 százalékkal nagyobb, mint nálunk. A kari kapcsolatok mostani látogatásnak is köszönhető fejlődése remélhetőleg számos további kooperációs lehetőséget teremt a jövőben.

Nagyváradi állami egyetem szakok

Böcskei László a Lélek hívogatásának és befogadásának fontosságáról beszélt, és arról, lényeges, hogy az egyszerű feladatokban is észrevegyük a nagyszerű lehetőséget, és a Lélek sugallatának köszönhetően előrelátóan tudjuk alakítani, építeni a jövőt. A "Szentlélek-hangulatú" élet egyik jellemzője: Isten idejében és tervében maradni. A Szentlélek nemcsak felkínálja a lehetőséget, hanem sürget is arra, hogy jobbak legyünk. Életünk egészét olyan térré kell alakítani, ahol jelen van az Úr, s az egyetemi tanév kezdete új lehetőség ennek megvalósítására – mondta a főpásztor, majd azt kívánta: mindenki lássa és kövesse a célt, mely nem más, mint Isten szépségének és jóságának megismerése és továbbadása a világnak. Böcskei László látó szemért, szerető szívért, eleven hitért imádkozott a jelenlévők számára. Pék Sándor esperes a Szentlélekből áradó lelki fényességről szólt, s arra biztatott, hogy fogadjuk be a fényességet, Jézus Krisztus által legyünk fényesek. Pálfi József rektor optimizmusának adott hangot: a tavalyi biztató kezdet után sikeres tanévet zártak, s van okuk a reménységre.

Nagyvaradi egyetem szakok

Prof. Dr. Jármai Károly stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes A látogatás során készült fotók:

Nagyváradi Egyetem (Universitatea din Oradea) Az egyetem "A" épülete, volt csendőriskola Alapítva 1780 Hely Románia, Nagyvárad Mottó "Trepte spre viitor! " (Lépcsők a jövőbe! ) Típus egyetem nyílt hozzáférést biztosító kiadó Oktatók száma 931 Tanulólétszám 18 096 [1] (2017-2018) Elhelyezkedése Nagyváradi Egyetem Pozíció Románia térképén é. sz. 47° 02′ 44″, k. h. 21° 55′ 12″ Koordináták: é. 21° 55′ 12″ A Nagyváradi Egyetem weboldala A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyváradi Egyetem témájú médiaállományokat. A Nagyváradi Egyetem állami felsőoktatási intézmény Nagyváradon, amelyet 1990-ben alapítottak. Az oktatás 15 karon zajlik, [2] az alkalmazottak létszáma 1457, amelyből 931 oktató, [1] és több, mint 18 000 hallgatója van. 2011-ben az oktatási minisztérium a II. kategóriába sorolta. [3] A Nagyváradi Egyetem akkreditált felsőoktatási intézmény [4] 2019-ben az egyetem a 743. helyet foglalta el a 6459-ből a Scimago Institutions Rankings listán. [5] 2017-ben a 92 romániai egyetem közül a 7. helyet foglalta el, holtversenyben hat másik intézménnyel.

Adresa: Str. Universitatii nr. 1 Nagyváradi Államai Egyetem Építészet – Szecesszió Időszak – 1912-1913 Ép1tész – Vágó József Az Armatei Romane 5. szám alatti épületegyüttest eredetileg csendőrségi iskolának építették. Építésekor újszerűnek hatott ez a szecessziós stílusú, 12 épületből álló komplexum. Az épületek monumentális, tömör egyszerűségükkel, minimálisra csökkentett homlokzati díszítésükkel, már egyértelműen a modern építészet felé mutatnak.

Figyelt kérdés Van egyátalán Romániában olyan egyetem, ahol magyarul? 1/3 Mészáros Tomi válasza: A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egy 2000-ben alapított magyar tannyelvű romániai magánegyetem. Működésének fő támogatója a magyar állam. Az egyetem kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai helyszínnel működik. Google segítségével. ÚtvonalA Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár tudományegyeteme. Az intézet a mai elnevezéssel és többé-kevésbé fennálló magyar tannyelvű résszel 1959 óta létezik. Névadói Victor Babeș román orvos és Bolyai János magyar matematikus. 2013. aug. 18. 11:08 Hasznos számodra ez a válasz? 2/3 anonim válasza: Tobb egyetem is van Nagyvaradon. Az allami egyetemen romanul zajlik az oktatas, a partiumi egyetemen pedig magyarul. Ott van peldaul Kolozsvaron a Babes Bolyai Tudomanyegyetemen vagy Marosvasarhelyen is van magyar nyelvu oktatas. szept. 2. 04:01 Hasznos számodra ez a válasz? 3/3 anonim válasza: A Nagyváradi Egyetemen (Universitatea din Oradea) nincs magyar oktatás, de a szintén váradi székhelyű Partium Keresztyén Egyetemen (magánegyetem) viszont kizárólagosan magyar az oktatás (román nyelv és irodalom szakot leszámítva:P).

  1. Ingyen van letöltés